Glas in Lood

Ook voor reparatie en restauratie van glas in lood kun je terecht bij Glas in Stijl.  De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid schade en complexiteit van het ontwerp. Vaak kan het oude glas worden hergebruikt, dit drukt de kosten aanzienlijk.

Het is ook mogelijk om in opdracht een eigen ontwerp te laten maken. Hou er wel rekening mee dat de kosten snel kunnen oplopen. De prijs voor een eigen glas-in-lood ontwerp is dan ook afhankelijk van formaat, kleur en complexiteit.

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een offerte kun je vrijblijvend contact met me opnemen,  info@glasinstijl.nl  

 

De herkomst van glas in lood

De term ‘glas in lood’ wordt gebruikt om een vensterraam bestaande uit verschillende losse stukken glas die zijn gevat in loodlijsten te omschrijven. Het meest voorkomend is een simpele toepassing van glas in lood waarbij het lood een rechthoekig of vierkant kader vorm waarin (blanke) stukken glas zijn gevat. Glas in lood werd in het verleden dan ook vooral om praktische redenen gebruikt omdat een raam uit een stuk simpelweg niet te maken viel.

Glas in lood was vroeger veelvoorkomend: het overgrote deel van de woonhuizen die gebouwd zijn voor de Tweede Wereldoorlog werden standaard voorzien van glas in lood panelen, en dan met name in bovenlichten, voordeuren, schuifdeuren, kamerdeuren enzovoorts. Men treft glas in lood dikwijls aan in oude heren- en jaren ’30 huizen, maar ook in kerken waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter van glas in lood ramen goed doet uitkomen.

Daarnaast zien we glas in lood ook steeds frequenter terug in moderne en nieuwe woningen. Glas in lood leent zich dan ook uitstekend voor moderne kunstzinnige uitvoeringen en voorstellingen. Maar ook in restaurants, cafés en bedrijfspanden is deze vorm van raamkunst nog altijd zeer geliefd. Van glas in lood worden vooral ramen, deuren en bovenlichten gemaakt, maar het staat ook erg mooi als raamhanger, hanglamp, wandlamp, of wanddecoratie.

De techniek achter glas in lood.

De kunst van het maken van glas in lood is letterlijk eeuwenoud, het vroegste glas in lood werd namelijk al aan het einde van de negende eeuw gemaakt. De techniek achter glas in lood was, en is nog steeds, vrij eenvoudig. Vooraf werd een ontwerp gemaakt voor het glas in lood raam of paneel. Aan de hand van dit ontwerp werden gekleurde of gebrandschilderde stukken glas met behulp van een patroon precies op maat gesneden. Nadat de stukken glas waren gesneden, werd het glas vastgezet in H-vormige loodlijsten die op de kruispunten van het lood aan elkaar werden gesoldeerd.

Omdat lood als metaalsoort van zichzelf niet erg stevig is, en dus makkelijk buigt, worden gewone loodlijsten in een glas in lood raam of paneel vaak voorzien van een stalen kern die zorgt voor extra stevigheid. Desalniettemin is de constructie van glas in lood redelijk zwak en kwetsbaar, waardoor het bij grotere uitvoeringen altijd aan te raden is om ze aan aparte stalen spijlen, ook wel bekend als windroedes, te bevestigen voor meer stevigheid. Grotere glas in lood ramen en panelen bestaan vaak uit meerdere kleine ramen die samen een geheel vormen. Uiteraard zijn glas in lood ramen en panelen van zichzelf niet waterdicht. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost door tussen de loodlijst en het glas in een glas in lood raam of paneel een kit (combinatie van stopverf en lijnzaadolie) aan te brengen.

Patineren van lood 

Nieuw lood dat wordt gebruikt in nieuwe glas in lood ontwerpen of reparaties is zilver van kleur en heeft een subtiele glans. Door de jaren heen oxideert het lood waardoor het zwart verkleurt en dof wordt. Je kunt dus duidelijk zien wanneer glas in lood nieuw is en om die reden zie je ook verschillen wanneer er reparaties of restauraties zijn uitgevoerd aan oud of antiek glas in lood. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om het glas in lood te patineren. Patina is een oxideermiddel dat ervoor zorgt dat het nieuwe lood onmiddellijk donker kleurt en nieuwe glas in lood ramen en panelen direct een authentieke en verweerde uitstraling krijgen. Er is geen verschil meer te zien met het oude glas in lood. Wij bevelen daarom aan om vooral ramen die tussen isolatieglas worden geplaatst te patineren: als ramen namelijk eenmaal zijn ingebouwd oxideert het lood immers niet meer en zal het dus altijd zilver van kleur blijven!

Glas in lood in opkomst

Glas in lood wordt steeds populairder, zeker met hedendaagse trends op het gebied van nostalgie en authenticiteit. Waar glas in lood in de jaren ’60 en ’70 veelal uit woningen werd gesloopt omdat het als ouderwets werd beschouwd, willen veel mensen nu weer authentieke details in hun woning terugbrengen. Het is daarom dan ook wijs om voorzichtig met het glas in lood om te gaan. Het is van belang om glas in lood goed te onderhouden om zo de waarde die het voor uw woonhuis heeft te behouden. Oud glas in lood zit dikwijls al tientallen jaren of langer in een woning zonder dat het onderhouden is. Het is dan ook grappig dat, ondanks dat al dit mooie glas in lood graag wordt genoemd onder de “originele” details in de advertenties van de woningmarkt, mensen het vaak verwaarlozen of zelfs weggooien. Wees dus zuinig op uw glas in lood; het is echt een toegevoegde waarde voor uw huis!